piątek, 31 sierpnia 2012

Mussaka

Gdy okazało się,że nigdzie w pobliżu nie ma bakłażanów a ja tak bardzo nastawiłam się na Mussakę,musiałam wprowadzić małe zmiany.....


Składniki:
  • 3 cukinie
  • bakłażany w pomidorach (Lidl)
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kg pomidorów
  • 3 duże ziemniaki
  • cynamon
  • pieprz 
  • sól
  • mąka
  • masło
  • mleko
  • oliwa z oliwek
  • mozzarella
  • bazylia (ja zawsze kupuję w Lidlu,gdyż tylko ta mi potem ładnie rośnie)
Sposób przygotowania:

Najpierw podsmażam pokrojone w plastry ziemniaki i cukinię.
Potem podsmażam mięso i doprawiam je do smaku solą,cynamonem i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem układamy warstwami:
ziemniaki,cukinię,bakłażana i mięso(gdybyśmy używali świeżego bakłażana-przed smażeniem trzeba go posolić i odstawić na sicie ok.30 minut). Na wierzch wylewamy przesmażone pomidory.
Następnie układamy plastry mozzarelli i zalewamy całość sosem beszamelowym.
Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni (najpierw potrawę zakrywamy folią do pieczenia,na koniec dajemy zrumienić się Mussace).

Jak zrobić sos beszamelowy:

Na suchej patelni rozpuszczamy masło.Dodajemy mąkę i mieszamy.Gdy zgęstnieje dodajemy po troszku mleko i nadal mieszamy,aż uzyskamy odp.ilość a nasz sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany.
Doprawiamy do smaku cynamonem,solą i pieprzem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz