środa, 4 lipca 2012

Drożdżowa poducha

 Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 110 g masła (ciepłe,rozpuszczone będzie idealne)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
  • 25 g drożdży
  • 100 g gorgonzoli
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 plastry ulubionego żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Z pokruszonych drożdży,cukru, 3 łyżek ciepłego mleka i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn.Odstawić w  ciepłe miejsce na 20 minut.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie ciasto.
Odstawić w  ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto podzielić na pół.
Z jednej części zrobić okrągły placek,na którym układamy składniki nadzienia.Przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy ranty.
Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.



Smacznego!
 

1 komentarz: