niedziela, 1 lipca 2012

Bułeczki maślane

 Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 7g drodży instant
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 120 g  roztopionego masła
  • sezam (opcjonalnie)
  • czekolada (opcjonalnie)



Sposób przygotowania:




Do przesianej mąki dodajemy drożdze wymieszane z solą i cukrem.Następnie dodajemy ciepłe mleko i wystudzone,rozpuszczone masło.Odstawiamy w ciepłe miejce,aż do wyrośnięcia (ok.80minut).
Formujemy bułeczki i obsypujemy je ziarnami sezamu.
Pieczemy 150 minut w 180 stopniach.


















Gdy zamiast sezamu wykorzystamy pokruszoną czekoladę będą doskonałe na drugie śniadanko dla waszych pociech.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz