wtorek, 5 czerwca 2012

Tort z kremem z nutelli

Składniki:
  • 9 jaj
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 9 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 18 łyżek cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło
  • margaryna
  • 200g masła czekoladowego
  • odrobina soku z  cytryny
  • 4  łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ulubiona herbata ( u mnie Sir William's-exotic fruits)
  • masa cukrowa 
  • barwniki
  • dodatki

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek i schłodzić.Miskę,w której będziemy ubijać pianę z  białek wysmarować dokładnie sokiem z cytryny.Następnie ubić je na sztywno,pod koniec dodając stopniowo cukier i żółtka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy delikatnie łącząc łyżką.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.40minut w temperaturze 180 stopni.

Krem:

Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodać ekstrakt waniliowy,cukier puder i masło czekoladowe.




Gdy ciasto wystygnie,pokroić je na blaty.
Nasączyć zaparzoną ulubioną herbatą i przełożyć kremem.
Tort wstawić do lodówki.
W tym czasie z masy cukrowej przygotować ozdoby ,którymi chcemy przyozdobić tort.
Dekorujemy schłodzone ciasto i zjadamy ze smakiem:)







sklep.sirwilliamstea.pl tu znajdziesz herbatę,której używam do zadań specjalnych.Ma bardzo wyrazisty smak i intensywny aromat.Świetnie sprawdza się do nasączania ciast biszkoptowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz